Marmapunten massage

By on 18 maart, 2015 in Ayurvedische massage |

Toos Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter
Marmapunten zijn vooral energie-centra waarin levenskracht zich opstapelt en stroomt.

Marmapunten worden beschreven als plaatsen waar spieren, aders, ligamenten, pezen, botten en zenuwen samen komen. Ook worden ze gezien als vitale punten die de energie uit de kosmos kunnen opnemen en waar Vata, Pitta en Kapha aanwezig zijn in hun subtiele vormen. In deze punten is er een opeenhoping en stroming van prana, ofwel levenskracht.
Door deze punten te masseren wordt zowel op het fysieke lichaam, het energie-lichaam en het mentale lichaam gewerkt.

Marmapunten bevinden zich verspreid over het hele lichaam. Er worden 107 marma-punten beschreven waarvan een aantal vitale. 

De kracht van de werking van een marmapunt blijkt uit het gegeven dat deze in vroege tijden tijdens operaties werden gebruikt voor anesthesie.
Massage van de marmapunten is de meest directe manier om prana in het fysieke lichaam te stabiliseren en balanceren. Hierdoor kunnen blokkades worden verwijderd en kan de energiestroom verbeterd worden.

De conditie van een marma-punt is een belangrijk diagnostisch hulpmiddel in de Ayurveda.
Marmapunten kunnen worden behandeld met druk, massage-olie, kruiden of aromatische olie. Ook worden weleens kristallen gebruikt omdat die volgens Ayurveda een werking hebben, ook al is die werking moeilijk te verklaren.