Ayurvedische massages

Onze vier-handen-massage is een bijzondere ervaring

 

Veel van onze problemen beginnen met een verstoring van Vata dosha. Aangezien Vata dosha verantwoordelijk is voor alle beweging en communicatie in ons lichaam, zorgt een verstoring van Vata dosha vaak voor verstoringen in de andere dosha's. 

Grote verstoorders van vata dosha zijn verhuizingen, reorganisaties, maar ook veel reizen. Als je voor je werk veel onderweg bent. Eigenlijk zijn er heel veel redenen die kunnen zorgen voor een verstoring van Vata dosha, het leven zelf zorgt continu voor allerlei veranderingen die ons uit evenwicht brengen.

Binnen Ayurveda is het managen van vata-dosha dan ook erg belangrijk. Zeker als het gaat om klachten die met pijn te maken hebben. Voor pijn is communicatie binnen je lichaam noodzakelijk. Een bekende ayurvedische uitspraak is dan ook dat er bij pijn altijd een betrokkenheid is van Vata dosha. Overigens vaak in combinatie met andere dosha's.

Ayurvedische massage is erop gericht om vata dosha te kalmeren. Natuurlijk in relatie tot je basisconstitutie. Bij ayurvedische massage wordt meestal veel olie gebruikt. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke kruidenolie. Dit heeft een weldadige invloed op lichaam en geest.

Net als bij ayurvedische voeding wordt bij ayurvedische massage een belangrijke rol toegekend aan het gebruik van kruiden. De olie wordt verwarmd. Dit gebeurt direct op een speciale oliewarmer of au-bain-marie. De olie wordt aangebracht en er worden lange strijkende of draaiende bewegingen uitgevoerd. Hierdoor kunnen veel afvalstoffen worden afgevoerd.

 

massage

Er zijn verschillende massage-vormen in de ayurveda.
Een opsomming van een aantal daarvan:

Oliemassage

Abhyanga is een oliemassage waarbij in hoofdzaak met de palmen van de hand het gehele lichaam op zachte wijze wordt gemasseerd.

lees meer ....

Reinigende poedermassage

Dit is een full-body scrubbehandeling, waarbij gebruik gemaakt wordt van een droge warme poedersubstantie teneinde het lichaam een stevige, verwarmende en revitaliserende massage te geven.

Lees meer ...

 

Hete kruidenstempels

Kruidenstempels zijn buideltjes (stempels) gevuld met bladeren van geneeskrachtige kruiden. Deze stempels worden in warme kruidenolie gedompeld. Met die warme kruidenstempels vol olie wordt vervolgens het lichaam gemasseerd.

Lees meer ....

Rijststempels

Rijsstempels zijn buideltjes (stempels) gevuld met rijst en geneeskrachtige kruiden.  Deze stempels worden in warme melk gedoopt. Daarna wordt er plaatselijk gemasseerd met deze warme stempels.

Lees meer ....

4-handen massage

Josine en Toos voeren deze ayurvedische vier-handen massage synchroon uit. Er wordt gemasseerd met warme kruidenolie.

Lees meer ....

Massage van marmapunten

Door deze punten te masseren wordt zowel op het fysieke lichaam, het energie-lichaam en het mentale lichaam gewerkt.

Lees meer ....

Er zijn uiteraard veel meer vormen, maar dit zijn degene die wij nu in onze praktijk uitvoeren. Een massage wordt vaak afgerond met een verblijf in de stoomcabine om de werking van de massage en de kruiden te versterken. Specifiek voor de ayurvedische stoomcabine is dat je hoofd buiten de cabine blijft. Hierdoor raak je minder snel oververhit.

Share This