spijsvertering/ agni

By on 20 maart, 2015 in Ayurvedische voeding |

Toos Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Volgens de ayurveda staat de conditie van de spijsvertering centraal om ziekten te voorkomen of te behandelen. Dit komt omdat er in de kern van alle biochemische transformaties in het lichaam iets wezenlijks schuilt. Dit wordt "agni" ofwel "vuur" genoemd. Op fysiek nivo kunnen we dit vrij vertalen als onze enzymen. " Agni" is niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van onze voeding, maar ook onze gedachten en emoties en de lucht die we inademen. Verder kan agni ook pathogenen, ook wel ziekteverwekkers, en interne onzuiverheden verbranden. Als agni niet goed funktioneert, dat wil zeggen: te snel, te langzaam of te wisselvallig, dan kunnen er spijsverteringsresten ontstaan. Deze verminderen onze weerstand en zijn een goede voedingsbodem voor ziekteverwekkers. In de ayurveda worden deze spijsverteringsresten "ama" genoemd. Hoe meer ama er ontstaat, hoe dieper dit doordringt in onze lichaamsweefsels. Daardoor wordt communicatie in en tussen de weefsels en tussen cellen verstoord. Dit heeft tot gevolg dat normale lichaamsprocessen belemmerd worden. Dit is, naast een verstoring in het functioneren van een of meerdere dosha's, een belangrijke factor in het ontstaan van ziekte.

De aanwezigheid van ama in je lichaam is aan een aantal zaken te herkennen. Voorbeelden daarvan zijn: een gevoel van zwaarte en vermoeidheid, gevoel van zwakte, een beslag op je tong, hoofdpijnen en chronische spijsverteringsproblemen.

Het niet goed funktioneren van agni heeft te maken met een voedings- en leefstijl die niet bij je past.

<a href="http://ayurveda-eindhoven.nl/voeding/">Ayurvedische voeding</a>